Wednesday, January 11, 2012

Belajar bersyukur :)

Assalamualaikum. Hello :)

Dah lama kan tak update entry kat blog ni. Bukan ape, nak bagi keutamaan pada study. Semester baru dah mula pun. Agak banyak benda yang kena settle.




Pernah tak terlintas dalam fikiran kita nak bersyukur dalam hidup ni untuk setiap benda yang kita ada, orang sekeliling kita, tak kira lah family ke, kawan kawan ke? Tak selalu kan? Hmm. Most of us always whining in life. Don't we? But, it's okay. We all make mistakes in life. No one's perfect though. Oookayy, I admit, I do whining. Sometimes. And I'm working on to stop this bad habit, so that it become less and less everyday. InsyaALLAH. 



Sebenarnye tak elok mengeluh. Sedar atau tak, many of us are lucky enough. We still have food to eat, a nice home to live, your family; your parents, your sibling. Do you really appreciate everything? Look, there is some people yang tak ada apa yang kita ada. Contoh, ada yang masih ada both their parents. Tapi, ada jugak yang dah kehilangan salah seorang atau dua dua sekali. Sedar tak? But, but, but, we keep on whining. Itu tak cukup, ini tak cukup. Aku pun sama lah. Kenapa susah sangat nak bersyukur? Belajar lah bersyukur. Umm, why don't we take a look at other people around us. War. Starvation. Homeless. And many other things. Kat negara orang, kat Malaysia ni pun lah. Ada lagi yang kurang bernasib baik tahu?

War in some coutries.


Children in Somalia. Poor kids, they don't even have enough food to eat.  :(

Belajar bersyukur, even rasa ada lagi kekurangan. Selalu ingat yang ada lagi orang lain yang kurang. That's what I really want to do from now on. Bila kita bersyukur, we'll be a lot happier in this life. Let us take a minute, not to ask anything but simply to say thank you ALLAH , for all we have. Syukur, ALHAMDULILLAH. :)





2 comments:

nur said...

tq ingatan ini.. marilah sama bersyukur..

fatiiMNADZRI said...

Sama sama. Alhamdulillah :)